Benotti Rosavica. Priocca

 

 

 Benotti Rosavica er beliggende i byen Priocca, en af de mange byer, der hører under Piemontes Roero zone. Det er Ermanno Cordero der er familiens vin mager. Det var rent faktisk under et besøg hos Olek Bondonio, at jeg blev gjort opmærksom på navnet. Olek spurgte, om jeg havde smagt vinene fra en af hans gode venner i Roero. Han fortalte at Ermano er en af de få mennesker, han kan, og bruger til at spare med.

 

 Det var en overbevisende smagning Ermanno havde stillet på benene, da jeg besøgte ham første gang i november 2021. Allerede efter vin nummer 2, var jeg klar over, at det skulle jeg arbejde med. Alle vine fremstår lyse, aromatiske og rene, alle med en slank struktur. Meget tydelige druearomaer. Jeg forstår Olek’s begejstring for vinene, der er ligheder, med de vine han selv laver.

 

Der er tale om en mikro produktion. Lige nu laves der vin fra 1,8 hektar fordelt på 2 marker. På den ene af dem står Dolcetto, Barbera og Nebbiolo stokkene mellem hinanden, tidskrævende arbejde når de 3 druer ikke skal høstes samtidigt.

 

 Vinfremstillingen forgår både ved hjælp af gamle teknikker, ved at ståltankene ikke er temperatur kontrolleret, og så moderne tilgang til ekstraktion, med kun 1 pumpover om dagen. Denne meget lette ekstraktion gælder for alle vinene, der er noget indsmigrende lækkert over dem. Det er også i Roero, at man finder de bedste hvide trøfler, fortæller Ermanno, de er mere parfumerede her, ligesom både Barbera og Nebbiolo druerne er mere parfumeret her i Roero, fortsætter han.

 

 I fremtiden kommer der forhåbentlig lidt mere vine til, man har i hvert fald genplantet en ny parcel, så hvis kvaliteten er der, kommer man op på ca. 2,5 hektar om et par år. I årgang 2020 er den samlede produktion på ca. 12.000 flasker.

 

 Ermanno producerer følgende 4 vine, og så dog, for han eksperimenter med at lave en natur vin til hans Australske importør.

 

  • Langhe DOC Dolcetto

 Lys og saftig udgave af en Dolcetto med typisk kun 12,5% alkohol. Det er måske den af alle vinene, der viser mest om hvor dygtig Ermanno er, når det gælder forståelsen af ekstraktion. En samlet macerations tid på kun 10 dage, hvorefter mosten separeres fra kvaset, over i en ny ståltank.

 

  • Barbera d’Alba DOC

 Druerne hertil kommer fra begge marker og vinificeres hver for sig, for herefter at blive blendet sammen, umiddelbart efter den igen kun 10 dages macerations tid. Igen er det tydelige lyse frugttoner som kommer frem, meget elegant Barbera.

 

  • Langhe DOC Nebbiolo

 Som med de 2 foregående vine, er det også en hurtig vinification på denne her, de samme 10 dage. Tydelig Nebbiolo parfume, med et slankt skelet. Vinen gæres og lagres udelukkende på ståltank, så det er et helt rent Nebbiolo udtryk. Helt sikkert Langhe Nebbiolo der ikke behøver 3-4 år i kælderen, men den kan sagtens kan gemmes i flere år, hvis det er det mere modne udtryk man fortrækker.

 

  • Roero DOCG

 Roero er, udover navnet på hele zonen, også navnet der er brugt på områdets DOCG for Nebbiolo druen. Vinen skal indeholde mindst 95% Nebbiolo, denne her er udelukkende på Nebbiolo druen. Der er krav om, at vinen minimum skal lagre 20 måneder inden frigivelsen heraf 6 måneder på træfade. Med den lettere stil Ermanno søger, lagrer han den kun i de 6 måneder, for den lette struktur gør, at fadpræget ellers bliver alt for tydeligt. Det er dog udelukkende gamle 225 liters fade han bruger, for ikke at ødelægge balancen. Fadet er faktisk med til at gøre vinen endnu mere drue parfumeret. Macerationstiden er her 30 dage, altså meget mere ”old school” i den henseende, og kvaset holdes nede med træstave. Så det her er selvfølgelig en mere kompleks vin end hans Langhe Nebbiolo, og minder nok lidt mere om, hvad de fleste af os er vant til på denne fantastiske drue.